понеделник, 29 април 2024 г.

Петков готов за коалиция „Украйна“

Екип на в. „Галерия“

Кирил Петков е готов за евентуална коалиция в новия парламент, структурирана около българската помощ за Украйна. Това заяви пред „Галерия“ източник от политическите среди.

Разделителната линия между партиите, базирана на това дали и как да подпомагаме Киев, щяла да бъде използвана именно като обединителна, защото повечето бъдещи парламентарни сили били „за“.

Единствено „Възраждане“ няма как да подкрепят подобна идея, защото държат открита подкрепа за Путин. С БСП нещата били малко по-отработени, защото партията вече измислили как да излязат от ситуацията. За да бъдат хем верни на избирателите си, хем да набутат свой министър в поредния кабинет, социалистите щели да излязат с декларация. В нея ще посочат, че са против войната, но в името на стабилността ще подкрепят проевропейско правителство.

Миналата седмица обществеността беше силно разделена от изказването на Румен Радев, че България няма да дава снаряди на Украйна. На специалeн митинг дори беше издигнато искане за импийчмънт. Според опитен политик президентът ще се отърве от обвиненията, ако се състави редовно правителство и то се придържа към вече гласуваните от НС решения за помощта към Украйна.

В същото време Асен Василев разполагал с таен сондаж, според който коалицията между „Промяната“ и ДБ бие ГЕРБ-СДС с 3-4%. Както „Галерия“ писа още на миналите избори, бившият вицепремиер има ноу хау от свои американски партньори, което лови скритите проценти подкрепа. Методиката се оказа безкрайно точна на предишните два вота, особено на първия.

Ако планът за обединение на база Украйна не сработи, ще бъде предложен кабинет на малцинството.

Ако той не бъде подкрепен, социолозите категорично вещаят удар върху отказалата партия при нови избори наесен. Това било добре известно и на ГЕРБ-СДС, които може да ползват същия вариант, ако се класират първи. Досегашните официални социологии сочат успех за едните или другите с около процент.

Източник с висок пост в ГЕРБ призна, че върху втората политическа сила ще има силен западен натиск за съставяне на редовен кабинет. Западът не иска държава от ЕС и НАТО да попада в руска орбита точно на фона на войната за Украйна. Мнозина смятат, че поредицата служебни кабинети са направили България най-уязвимото място за ударите на Кремъл.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html