понеделник, 29 април 2024 г.

Гълъб Донев: Не е страшно да се гласува, дори ако ви плашат с машини или бомбени заплахи

Снимка: БГНЕС

Не е страшно да се гласува, независимо с какво ви плашат – с машините, с бомбените заплахи по имейл. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

„Страшно ще е да пропуснем възможността да пропуснем достойни хора, които да ни представляват“, каза още министър-председателят.

Служебното правителство положи огромни усилия, за да бъдат предстоящите избори свободни, честни и добре организирани, въпреки неяснотите и слабостите на бързо гласуваните от предишния парламент промени в изборното законодателство, допълни Донев.

Предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат във времето. Разбирам хората, които се чувстват подведени, огорчени и обезверени. Те вероятно ще бъдат мотивирани в избора си от негативни емоции. Добре знаем, че когато преобладава ефектът на емоциите, обикновено се стига до дефект на избора. За това е нужно да вземе връх разумът. По-добре е пет пъти да обмислим преди да избираме, вместо пет пъти да избираме без резултат“, обърна се Донев към гражданите по повод на предстоящия вот на 2 април.

Премиерът призова гласоподавателите добре да помислят кой искат да ги представлява в следващото 49-то Народно събрание, на когото ще делегират решението за управлението на страната.

„Тези, които не гласуват, също избират. Когато не гласувате, отново участвате във формирането на крайния резултат. Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението „купен вот“. Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот“, каза още Донев.

„Вотът за парламент не е хазартна игра. Нямаме по-важно занимание тази неделя от прякото участие в поредните парламентарни избори“, добави още служебният министър-председател.

Промени в няколко закона предстои да обсъди и гласува служебното правителство на днешното си редовно заседание.

Кабинетът се очаква да одобри още Национална стратегия за цифрова трансформация в строителния сектор 2030 г., както и пътна карта за нейното изпълнение.

Министерският съвет ще разгледа и проект на решение за определяне на директор и алтернативен директор за България в Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html