събота, 27 април 2024 г.

Предложението на ЕК: Помощ за фермерите само в три държави

Европейската комисия (ЕК) излезе с предложение за заделяне на 56,3 млн. евро помощ от общия бюджетен резерв на ЕС за земеделските производители, които понасят най-големи щети от увеличения внос на украински зърнени и маслодайни семена.

Тази сума ще бъде разпределена между фермери само в три държави, които граничат или са близо до Украйна и които вече усещат ефекта от смущението на пазара – спада на цените на местните продукти поради увеличаването на вноса на евтини украински стоки.

Комисията предлага да бъдат отпуснати 29,5 млн. евро на Полша, 16,75 млн. евро на България и 10,05 млн. евро на Румъния. Тези държави могат да допълнят тази подкрепа от ЕС до 100 процента с национални средства, което би възлизало на обща финансова помощ от 112,6 милиона евро за засегнатите фермери.

Комисията очаква плащанията към фермерите да бъдат извършени до 30 септември тази година, като трите страни също ще информират Комисията за това как са разпределени средствата и как са помогнали на фермерите, наред с други неща.

Проектът на тази мярка в момента се обсъжда с държавите-членки, които ще гласуват предложението на заседанието на Комитета за обща организация на селскостопанските пазари, насрочено за 30 март. Ако мярката бъде одобрена, тя ще бъде публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз в началото на април и ще влезе в сила в деня след публикуването, за да могат България, Полша и Румъния да я прилагат незабавно.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html