понеделник, 29 април 2024 г.

Димитър Стоянов: Конфликтът в Украйна се изостря, но няма опасност Русия да използва ядрено оръжие

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира информацията, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус.

„Въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава. Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не води до решаване на конфликта. Напротив – задълбочава го. Обстановката се изостря. Личната ми оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване“, заяви той.

„В договора ясно е написано как участва Министерството на отбраната. Предоставяме тези амуниции, боеприпаси на ВМЗ, съгласно решение на Народното събрание относно оказване на подкрепа на Украйна. В това решение ясно е записано, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от Българската армия, които изтичат. Това сме и направили. Предоставили сме амунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ. Къде ще отидат те след това, не мога да ви кажа. Решение на самите фирми е с кого и как ще търгуват, но при спазване на законовите основи. Няма как да бъде предоставено въоръжение, без да има разрешение от комисията, която е към Министерството на икономиката“, каза още той.

България следва общата политика на ЕС и не прави нищо по-различно от нея, каза Стоянов. „Относно съвместно придобиване на 155-милиметрови снаряди – Българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, ние няма как в момента да сключим договор за придобиване на 155-милиметрови снаряди, нямаме нужда от тях“, каза още той.

По отношение на предоставянето на един милион броя боеприпаси на Украйна – тези боеприпаси трябва да излязат от наличност от някои складове, а в Българската армия няма такива снаряди, няма как да бъдат предоставени на Украйна, защото нямаме такъв калибър и все още не е употребяван от Българската армия, обясни Димитър Стоянов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html