понеделник, 29 април 2024 г.

Всички задържани в Румъния български моряци вече са освободени

Снимка: БГНЕС-архив

посланикът ни в Румъния  Радко Влайков заяви, че българските моряци в Румъния са освободени. Задържаните български риболовни кораби остават в пристанище Констанца. Част от моряците бяха освободени още вчера около 20:00 часа. Разпитите с капитаните на екипажите са продължили до късно снощи. Посолството ни в Румъния през цялото време оказва съдействие на моряците ни, съобщи БН.

Румъния задържа 3 български кораба за бракониерски улов на акула

„И останалите четирима моряци бяха освободени още снощи, но останаха да пренощуват на един от корабите, като тяхното желание беше да се запечатат и трите кораба от прокуратурата в тяхно присъствие. Капитаните последни напускат кораба и един от моряците, и около 9:00 часа тази сутрин би трябвало да завърши цялата процедура. С удовлетворение можем да кажем, че и десетимата наши моряци са на свобода и съответно и останалите тук четирима ще се върнат в България“, каза Радко Влайков – посланик на България в Румъния.

По думите му, корабите продължава да са задържани от румънските власти. За времевите срокове обаче е трудно някой да може да прогнозира – това може да се случи в рамките на 2-3 дни, но може да се случи и в рамките на 10 години. От гледна точка на процедурата, прокуратурата трябва да излезе с окончателно становище около целия случай. Очаква се и официален писмен отговор от МВнР на нашата нота с разяснения, поясни той.

Посланик Влайков подчерта още, че от момента на задържането, нашите власти са влезли във връзка с моряците, както и с бреговата охрана, прокуратурата и консулската дирекция на МВнР. Той отбеляза, че в резултат на тези усилия се е стигнало до сравнително бързо решение за освобождаването на моряците.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html