понеделник, 29 април 2024 г.

Румъния задържа 3 български кораба за бракониерски улов на акула

Снимка: БГНЕС-архив

Румъния е задържала в своите териториални води в Черно море 3 български рибарски кораба, съобщи БНР. Новината е потвърдена и от нашата Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА).

Единият от корабите е от Варна, другите – от Каварна и Бургас. В момента граничната полиция на Румъния и други институции са в Констанца и извършват разследване на случая.

От ИАРА ще излязат с официална информация, след като разследването приключи. Корабите са задържани вчера вечерта, около 23:30 ч., на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца – Порт 1.

От външното ни министерство уточниха, че общо на корабите има десет български моряци, като те са в добро здравословно състояние, уточниха от ведомството.

Няма задържани български граждани, съобщи Огнян Илиев, първи секретар „Връзки с обществеността“ в посолството на България в Румъния. По думите му на моряците не е позволено да напускат корабите си, каза той в БТА. Той обясни, че от посолството ни в Румъния са разбрали за случая от румънските медии. Проведени са разговори с дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи (МВнР) на Румъния и Бреговата охрана, отбеляза той. От Бреговата охрана на Румъния са потвърдили за задържаните кораби, добави Илиев.

Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата. Илиев съобщи, че Мирослав Енков, консул в посолството, е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение „Черноморски Изгрев“, чиито членове са фирмите, собственици на задържаните кораби.

Капитаните на корабите не са търсили контакт с българското посолството, отбеляза той. Нашите дипломати са изпратили нота до МВнР на Румъния, с която българската страна отправя молба да се изясни случаят, причините за задържането на корабите и действията, които ще бъдат предприети от румънска страна, посочи той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html