понеделник, 29 април 2024 г.

9-10% ръст на заплатите през 2023 г. очаква трудов експерт

Засега безработицата у нас остава ниска.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Очакваният среден ръст на заплатите в страна за тази година е 9-10%, прогнозира в ефира на БНР Георги К. Първанов, трудов експерт, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. По думите му ръстът на заплатите продължава, макар и с по-умерени темпове.

Най-голямото търсене и най-големият недостиг на кадри са в най-ниския сегмент, но не е по-малко и търсенето в средния експертен сегмент, заяви HR специалистът. Безработицата е рекордно ниска – 4,3%. Пазарът на труда в България продължава да става по-шарен, отбеляза тенденция Георги Първанов. Той обясни, че идват работници от различни трети страни, но като бройка сме много назад от Унгария и Румъния. Само от Бангладеш Румъния е „внесла“ 30 000 души, даде пример експертът.

Първанов оповести и информация за „тотален отлив на украински бежанци от пазара на труда“. Очаква се и все повече турци да потърсят места на пазара на труда у нас заради срива на лирата, допълни той. Ще продължи трайната тенденция за завръщане на български мигранти от чужбина, прогнозира Георги Първанов, позовавайки се и на интереса към работодателски форуми зад граница, които целят да привлекат обратно сънародниците ни към България.

1 150 000 от българите в трудоспособна възраст нито работят, нито учат. Това е страшна цифра, коментира още Първанов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html