понеделник, 29 април 2024 г.

Поне 12 души са арестувани след масовия бой в Казанлък, петима са с опасност за живота

Снимка: БГНЕС

Полицейска акция се провежда на територията на Казанлък и Гурково. Проверяват се няколко адреса на криминално проявени лица. Има арестувани, съобщиха от МВР

В акцията участват специализиран отряд срещу организираната престъпност и жандармерията.

Над 12 души са задържани в акцията. Има хванати за наркотични вещества. Установени са данни за лихварска дейност и принуда. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

Акцията се провежда дни след масовия бой с брадви и лопати в Казанлък. След тежкия инцидент петима души са с опасност за живота, а трима от тях са в крайно тежко състояние. Събирането на доказателства е отнело значително време.

Иззети са различни земеделски сечива – колове, брадви, ножове. За пет лица – една жена, един непълнолетен гражданин и трима пълнолетни са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление – убийство.

Над 180 автомобила и над 220 граждани са проверени до момента.Това съобщи пред журналисти комисар Илиан Илиев, началник сектор „Охранителна полиция“ в Областна дирекция на МВР-Стара Загора.

Той посочи, че няма констатирани неправоспособни водачи, както и такива, шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества. Съставени са 68 акта и фиша по Закона за движение по пътищата, като сред основните нарушения са шофиране без предпазен колан и използване на мобилен телефон.

Тази сутрин се провежда специализирана акция и в Пловдив, съобщиха от МВР. Целта й е превенция на престъпленията и закононарушенията, включително и с политическите права на гражданите.

Работата е насочена в три направления – охранително, криминално и икономическо, коментира пред журналисти главен инспектор Венелин Костов, началник на Трето РУ.

Проверките са свързани със Закона за частната охранителна дейност, Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Закона за гражданската регистрация. В акцията участват и други държавни органи, сред които Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

До момента са проверени 123 моторни превозни средства и 162-ма души. Съставени са 43 фиша и 24 акта, повечето от тях, свързани основно със Закона за движение по пътищата, посочи Костов.

„Задържано е лице, във връзка с образувано досъдебно производство за държане на акцизни стоки без бандерол. Няма информация, свързана с политическите права на гражданите. Наблягаме на индивидуалната и общата превенция, свързана с този род престъпления“, съобщи Костов.

„Провеждат се разговори със собственици на големи фирми. На предходните избори имахме една образувана преписка, свързана с купуването на гласове, но тя беше прекратена, тъй като нямаше данни за извършено престъпления,“ каза още полицейският началник.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html