понеделник, 29 април 2024 г.

Извънреден брифинг на МВнР: РСМ нарушава основни принципи на ЕС (ВИДЕО)

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов заяви на извънреден брифинг, че Министерството на външните работи е обезпокоено, че все още не е получило достъп до машините за гласуване, които трябва да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на втори април.

„Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още нямаме достъп до машините, а вече сме много близо до изборите. Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота и няма проблеми. Сега, обаче, не можем на 100% да гарантираме доставката на машините особено до по-далечните секции в САЩ и Канада“, каза Кондов.

Той уточни, че дори МВнР да не успее да изпрати машини за гласуване до всички набелязани секции, това няма да повлияе на изборния процес, защото има възможност и за гласуване с хартиена бюлетина.

На изборите на втори април ще бъдат открити 738 избирателни секции зад граница в 62 държави. Най-много секции ще има в Турция – 162, във Великобритания – 118 секции, в Германия – 74, в Испания – 64, в САЩ – 56.

В 245 секции зад граница е планирано поставянето на машини за гласуване гласуване. Най-много – 97 от тях, са в Турция, 36 в Германия и 35 във Великобритания.

Според новите изисквания на Изборния кодекс във всяка една секция ще има представител на държавата, заради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от служители на дипломатическите и консулските ни представителства. Около 1900 са партийно заявените места в секционните избирателни комисии. 1500 места ще бъдат предоставени на общонстите ни от чужбина – за българи, които живеят в конкретните държави.

Силно сме обезпокоени от последователните действия от страна на властите в Северна Македония за ограничаване на правата на изразяване и сдружаване на българската общност там. Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорване на регистрацията на българските сдружения. Те са взели тези решения чрез тенденциозно поставяне на имената на клубовете в изкривен идеологически и исторически контекст. Това заявиха представители на Министерството на външните работи на брифинг.

Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемни свидетелски за тази личност, а следват една монопола на ревизионистка интепретация на историята. Особено причудливи са обвиненията за антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, обкръжението му и ръководеното от него ВМРО са имали уважение към еврейската общност, изтъкнаха още от МВнР.

Северомакедонските власти закриха българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

„Северна Македония нарушава основополагащи принципи на ЕС за свободно изразяване и свободно сдружаване. Те са залегнали в член 10 от Европейската конвенция за правата на  човека. На 17 юни Северна Македония пое ясен ангажимент за опазване на българското малцинство, равни права и опазване на тяхната идентичност“, посочиха още от Външно. Македония обвини председателя на Българския културен клуб в Битоля в расизъм

„Вместо институциите в Скопие да се стремят да предотвратят нови престъпления срещу българи и български институти, те губят време и енергия“, посочиха от МВнР. Прокуратурата в РСМ вече е определила, че нападението на културния-информационния център в Скопие е с мотиви от „битов характер“, без да са установени кой е извършител на това деяние. Това е първо посегателство на чуждо представителство в РСМ изобщо, посочиха още от министерството и предупредиха, че така се изпраща опасен сигнал от правораздавателните органи към обществото в съседната страна и такъв подход е „силно контрапродуктивен за най-бърза европейска интеграция“, посочиха още от МВнР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html