понеделник, 29 април 2024 г.

Животновъди се опасяват от внос на агнешко от Румъния и Северна Македония

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Животновъди от Северна България опасяват, че за Великден и Гергьовден българският пазар ще бъде „залят“ от румънско и македонско агнешко месо и техните животни ще остават неизкупени във фермите, съобщава БНР.

Високите цени на фуражите и на електроенергията в комбинация с ниските изкупни цени, които дават търговците за месото и млякото, принуждават животновъди да ликвидират стопанства си, коментира Пламен Петров от свищовското село Овча могила. Опасенията са, че за Великден и Гергьовден много от българските агнетата ще останат заради очаквания внос за търговските вериги, коментира фермерът:

Като влязат от навън агнетата от Румъния, от Македония сигурно ще подбият нашите и ще стоят във фермите. Българските агнета се очаква да са по 10-12 лева от фермата иначе търговците ги купуват на 8 лева за килограм. Не зная до кога, от 30 години се занимавам с животновъдство и бял ден не съм видял“, казва той в ефира на БНР.

По последни данни на земеделското министерство, средните цените на едро на агнешкото са за цяло агне – 21,20 лв./кг, за бут-22,25 лв./кг, а за плешка – 21,75 лв./кг.

В специализирани месарски магазини цяло агне се предлага на дребно за 21,85 лв./кг, плешката струва 21,45 лв./кг, а бутът струва 22,85 лв./кг. В сравнение с миналата година цените на агнешкото са завишени между 5 и 10 лв.

В някои големи търговски обекти се предлага и вносно замразено агнешко. За момента няма внос от Нова Зеландия както преди години, но пък има от Испания и Гърция. Цената на замразени агнешки гърди от Иберийския полуостров е 19,99 лв./кг, а опаковка от почти 2 кг излиза 35 лв. Гръцки са замразените агнешки глави, които са с цена 4,50 лв./кг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html