понеделник, 29 април 2024 г.

Управителят на „Бундесбанк“ призова ЕЦБ да продължи да увеличава лихвените проценти

Снимка: ЕПА/БГТЕС

Европейската централна банка трябва да бъде „упорита“ и да продължи да увеличава лихвените проценти, което оскъпява кредитите, за да се справи с инфлацията. Към това призовава управителят на германската централна банка „Бундесбанк“ (Bundesbank) Йоахим Нагел в коментар за британското издание „Файненшъл таймс“, предаде Ройтерс.

Изявлението на Нагел идва, след като през миналата седмица ЕЦБ повиши с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) трите си основни лихвени процента, продължавайки своите усилия за облекчаване на инфлационния натиск на фона на призивите на инвеститори да се въздържа от политиката на оскъпяване на кредитите, докато не намалеят сътресенията в банковия сектор.

„Нашата борба срещу инфлацията не е приключила“, отбелязва Нагел пред „Файненшъл таймс“ и добавя, че „със сигурност се усеща, че ценовият натиск е силен и обхваща цялата икономика“.

„Все още има какво да се желае (при повишаването на лихвите – бел. ред.), но се приближаваме към рестриктивна територия (лихвеното повишение започва да ограничава икономическия растеж – бел. ред.)“, отбелязва управителят на „Бундесбанк“. Той добавя, че след като ЕЦБ спре да повишава лихвите, ще трябва да устои на призивите за тяхното намаляване.

Йоахим Нагел казва, че е възможно европейските банки да станат по-предпазливи при отпускането на кредити на фона на сътресенията в банковия сектор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html