сряда, 24 април 2024 г.

Солта предизвиква атопичен дерматит

Изследователи от Техническия университет в Мюнхен установиха, че солта води до образуването на Th2 клетки, които се активизират при алергични състояния като атопичен дерматит, пише в. „Галерия“. В своето проучване проф. Кристина Зелински и нейният екип откриват, че в кожата на пациентите има повишени концентрации на сол.

В индустриалните страни почти всеки един от трима души е засегнат от алергии в даден момент от живота си. Едно от всеки 10 деца пък страда от екзема. Т-клетките играят важна роля в тези имунни състояния. Ако са неконтролирани обаче могат да започнат да атакуват части от тялото или да възприемат безвредни вещества като алергени. Когато се появят такива функции, имунните Th2 клетки могат да причинят възпалителни състояния на кожата като атопичен дерматит. Това включва повишено производство на протеините интерлевкин 4 (IL-4) и интерлевкин 13 (IL-13).

Все още за изследователите не е ясно какво задейства този процес. От известно време е известно, че пациентите с атопичен дерматит имат повишени нива на бактерията стафилококи по кожата си, а тя развива в солени условия. Специалистите вярват, че настоящите резултати от изследването им сочат връзка между солта и появата на атопичен дерматит.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html