понеделник, 29 април 2024 г.

Володимир Зеленски се срещна с украински военни край Бахмут

Володимир Зеленски разговаря с украински военни край град Бахмут, в който от месеци се водят кръвопролитни боеве
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети украинските войски близо до фронтовия град Бахмут, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на украинския държавен глава. Там от месеци се водят ожесточени боеве, в които и украинската, и руската страна дават многобройни жертви. Самият град също е почти напълно унижожен.

„За мен е чест да бъда тук днес, за да връча награди на нашите герои и да им благодаря за защитата на суверенитета на нашата страна“, написа Зеленски в Телеграм под видеозапис, показващ как се ръкува с наградените военни.

„Вие имате трудна, но историческа съдба, тази да защитавате нашата земя и да върнете всичко на Украйна, за нашите деца“, добави той, преди да отдаде почит и на убитите военни в източната част на Украйна и като цяло в тази война.

Някои военни си направиха селфи с държавния глава, а съпругата на войник го прегърна.

Бахмут наброяваше 70 000 жители преди руската инвазия, подета през февруари 2022 г. Сега там се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на руската инвазия.

Ръководителят на мастната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиито хора са на първа линия в тези сражения, заяви тази седмица, че силите му контролират около 70 процента от Бахмут.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html