петък, 19 април 2024 г.

Прокуратурата с подробности за съучастничката на Ружа Игнатова и картината на Полък

Прокуратурата разкри информация за екстрадицията на български гражданин по искане на САЩ, предаде Новините.ком.

„В рамките на деня е получено писмо от департамента по правосъдие на САЩ, с което благодарят за работата с българската прокуратура. Гражданинът е от женски пол с инициали И.Д., предадена е на 20 март от служители на ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на упълномощени представители на САЩ на Летище София. Има информация, че българската гражданка вече е пристигнала в Щатите“.

Екстрадираха българка в САЩ заради криптоизмама, свързана с Ружа Игнатова

„Екстрадицията е поискана във връзка с престъпления в участия в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари. Това е съучастник в евентуалната престъпна дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова“, допълват още те.

Първоначално: Картината на Джаксън Полък е оригинал

Стана ясно, че в СГП няма разследване по повод твърденията за това, че има фирми в България, през които са минавали средства, свързани с измамата. То се води само на територията на САЩ, защото там е извършено престъплението. От територията на САЩ са изпращани съобщения по телевизия и радио, че ако се инвестира в тази криптовалута Onecoin, ще има голяма доходност.

Министърът на културата: Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици

Обявиха още, че няма забавяне в изпълнението нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда.

„С писмото от САЩ искат информация за точното време, което е престояло лицето в арестите, за да може по-късно да приспаднат това време от присъдата. Била е по едно време и под домашен арест. Искането за екстрадиция е получено през март 2021 г., като е издадена заповед за арест в южен окръг на Ню Йорк, издадена е червена бюлетина и на 8 юни 2021 г. лицето е задържано в София“, казаха още те.

„По повод множеството запитвания относно картината на Полак, използваме възможността да предоставим още информация по случая. Разследването е поето от СГП. Работено е по информация, че се организира незаконна продажба на тази картина. Тя е иззета. Към момента се съхранява при съответните условия и с нужната охрана“, обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

„От експерти от Националната художествена галерия е казано, че картината отговаря на особеностите на художника. Извършеният флуоресцентен анализ показва, че пигментите в нея са подобни на тези, ползвани от Полак в други произведения. Надпис на английски език на гърба на картината посвещава картината на млада филмова звезда: „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден. 16 септември 1949 г.“ Дадени са указания на наблюдаващия прокурор, ще бъде назначена допълнителна експертиза“, допълни още тя.

Няма данни тази картина да е каталогизирана, обясни още тя и допълни: „Предстои да се установи и дали картината е свързана с Румъния, след подозрения за ова, че е принадлежала на Чаушеску. Българският гражданин, задържан у нас, е един. Той не е знаел дали картината е автентична или не, така твърди той. Той е съхранявал картината, не твърди да е бил собственик на нея. Картината не е била обявена за издирване.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html