събота, 27 април 2024 г.

Житото поевтиня, но хлябът поскъпва

Снимка: Архив

Цената на зърното на българските борси поевтиня, както и на световните, въпреки това цената на хляба се повиши. Аnteni.info припомня, че електроенергията за  производството на хляб е на цени за битови потребители, цената на горивата също спада и няма причина за поскъпване на хляба.

Доставната едрова цена на един от най-големите производители – „Симид“, вече е 1,25 лв. за нарязан самун от 600 грама. От бранша коментират, че утре поскъпва и  „Ритърн“, както и от други фирми.

В края на миналата година Народното събрание удължи до 31 декември 2023 г. нулевата ставка ДДС на хляба и брашното, припомнят от сайта „Марица“. Тя бе гласувана през юни миналата година с приетите на второ четене текстове от измененията на Закона за държавния бюджет за 2022 г. Първоначално бе решено мярката да се прилага до 1 юли 2023 г. за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната, при внос на стоки на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на стоки.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html