понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС свика донорска конференция за пострадалите в Турция и Сирия

Над 50 000 загинаха от трусовете, а милиони останаха без дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС свика днес в Брюксел донорска конференция за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В началото на февруари турско-сирийският граничен регион беше засегнат от две силни земетресения, при които загинаха над 50 000 души, а милиони останаха без дом. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Швеция Улф Кристершон ще бъдат домакини на конференцията, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да се включи по видеовръзка.

Частни и публични дарители от всички страни са поканени да „почетат паметта на загиналите, героизма на първите спасители и най-вече да изградят заедно по-добро бъдеще за оцелелите“, заяви Фон дер Лайен при обявяването на конференцията.

Земетресенията са „бедствие с исторически мащаби“, заяви Кристершон, чиято страна в момента е начело на Съвета на Европейския съюз – органът, представляващ държавите членки на ЕС. В тази си роля Швеция трябва да направи всичко възможно заедно с международните партньори да помогне на засегнатите, каза той.

Досега ЕС е отпуснал около 20 млн. евро за пострадалите в Турция и Сирия за покриване на неотложни нужди, включително палатки, медицинско оборудване, хигиенни продукти, храна и топли дрехи, припомня ДПА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html