петък, 26 април 2024 г.

Гласят Шишков за главен архитект на София

Илия Велчев за в. „Галерия“

Регионалният министър Иван Шишков е гласен за главен архитект на София при евентуална победа на коалицията ПП-ДБ на местните избори наесен. Това се говори най-вече сред противниците на служебния министър, който напоследък атакува яростно пътищата, построени от ГЕРБ. Според тях Шишков нарочно проявява активност, за да спечели червени точки пред очертаващото се бъдещо мнозинство в СОС. Точно Столичният общински съвет решава за един от ключовите постове на столицата, а повечето наблюдатели определят вота на 2 април като репетиция за по-важните кметски избори наесен.

Кирил Петков и Асен Василев, твърдят запознати, наистина са харесали бившия архитект на община „Триадица“. Министърът директно и заобиколно говори за кражби за стотици милиони от строежите на пътища, като по този начин – умишлено или не – работи за каузата на „Промяната“. Те са се виждали няколко пъти с архитект Шишков и от дума на дума се стигнало до идеята да вземе нещата в София в свои ръце.

От новата коалиция са убедени, че ще спечелят над 50 процента от местата в общинския парламент през есента и няма да имат проблеми да изберат нов главен архитект. Както сме писали, почти сигурно ПП-ДБ ще издигнат за кмет Васил Терзиев, основател на „Телерик“, но се спрягат още имената на арх. Любо Георгиев от „Визия за София“ и на Борис Бонев от „Спаси София“. Тактиката на коалицията обаче е да крият своите кандидати до края на лятото, за да ги предпазят от черен пиар. Несъмнено, такъв ще се излее срещу Иван Шишков най-вече заради работата му като главен архитект на община „Триадица“. И най-вече ще му припомнят случая, при който от токов удар загина 16-годишно момче. Шишков напусна по собствено желание поста си след трагичния инцидент. Властите  си прехвърляха една на друга обвинения за станалото, но още няма съдебни резултати.

Иначе регионалният министър има впечатляваща визитка. За разлика от настоящия главен архитект Здравко Здравков той е кореняк софиянец. Завършва образователна степен магистър по „Архитектура“ през 1990 г. във ВИАС София.

Арх. Шишков е работил като проектант в „Интерпроект“ и „Софпроект“. В периода 1992-2000 г. е заемал длъжността на главен архитект на Община Драгоман, от 2002г. до 2008 г. – главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община (СО), а от 2008 г. до 2021 г. е бил главен архитект на Район „Триадица“ – СО. От 1996 г. до 2006 г. e член на Общински експертен съвет по устройство на територията. От 2007г. до 2015 г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС.

Възходящата му кариера продължава и по време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До назначаването му за министър на регионалното развитие и благоустройството работи като архитект.

След неуспешния край на последния парламент имаше страхотен натиск архитект Шишков да бъде сменен от поста в поредния служебен кабинет. Президентът Румен Радев обаче не се поддаде, явно имайки високо доверие в професионализма на регионалния министър.

Именно арх. Шишков изнесе скандалната информация за „спестения“ асфалт като една от главните причини за лошото качество на магистралите и пътищата.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html