събота, 27 април 2024 г.

Босна и Херцеговина одобри посланици на страната по света, включително в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Босна и Херцеговина одобри посланици на страната по света, включително в България, съобщава информационният сайт Кликс.

Председателстващата тричленното мултиетническо босненско председателството Желка Цвиянович избра посланиците от редовете на сърбите в страната по предложение на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

По тяхно предложение за България ще замине Александра Мичич.

Шеф на мисията при ЕС в Брюксел ще бъде Обрад Кесич, посланик в Сърбия ще бъде Александър Вранеш, в Република Северна Македония – Драган Ячимович, в Румъния – Милорад Живкович.

Денис Бечирович, босненският мюсюлмански член на председателството, избра посланиците Дамир Арнаут за Германия, Осман Топчагич за Великобритания, Ерол Авдич за Белгия, Златко Лагумджия за посланик в ООН, Харис Башич – в Съвета на Европа, Елма Ковачевич – за Хърватия.

Хърватският член на председателството Желко Комшич избра Драган Михалевич за посланик в Турция, Свен Алкалай за САЩ, Ваня Филипович за шеф на мисията при НАТО, Дарио Новалич за Словения, Мато Зеко за Япония и др.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html