петък, 26 април 2024 г.

Четвърти сме по най-евтини яйца на едро в ЕС

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Сред страните от Евросъюза през януари България е била на четвърто място по най-ниски цени на яйцата на едро. Според Евростат, в първия месец на 2023 г. на годишна база те са поскъпнали със 72,4 на сто. Според тях в началото на тази година цените на яйцата се повишават средно с 30 на сто в сравнение с януари 2022 г. Тогава те са били със 7 на сто по-високи от януари 2021 г. Това казва Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България, цитиран от БТА.

„Големият ръст се дължи на това, че вследствие на ковид кризата яйцата в България бяха много евтини през 2021 г. Тогава пазарната им цена не покриваше тяхната себестойност“, посочи той. Според него птицевъдният сектор у нас в момента е в добро състояние и вероятно ще генерира над 2 млрд. лева приходи от продажби, което е от голямо значение за брутния вътрешен продукт на страната и за увеличаване на бюджетните приходи. „Българското птицевъдство може да обезпечи напълно вътрешния пазар с пресни яйца и охладено пилешко и патешко месо“, сподели той.

Що се отнася до тавана на надценките на определени хранителни продукти, който управляващите предлагат, председателят на Съюза на птицевъдите коментира, че всякакви регулации от подобен характер са лоши сигнали към инвеститорите, а още повече „подобна мярка е по-скоро популистка и едва ли ще доведе до поевтиняване на цените на дребно“.

Като най-голям проблем пред сектора, без ефикасно решение в настоящия момент, Гълъбов изтъква разпространението на птичи грип.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html