петък, 26 април 2024 г.

Още един наш пилот е завършил основния курс за Ф-16

Снимка: LOCKHEEDMARTIN.COM

Още един наш пилот е завършил основния курс за Ф-16, съобщи БНР. Това е вторият наш летец с успешен основен курс за усвояване на този тип американски самолет. Обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Към момента 8 летци се намират на различен етап от обучението си. Според първия договор за изтребителите САЩ трябва да обучат 14 души. България очаква първия самолет Ф-16 през 2025 г. Компанията производител обяви през декември, че са започнали сглобяването на първия изтребител Ф-16. Страната ни плати над 2 милиарда лева за осем изтребителя, които трябваше да дойдат през 2023 г.

България плаща разсрочено още 8 самолета.

Очакванията са цялата ескадрила да е в оперативна готовност в периода 2029-2030 година. Дотогава военното министерство се опитва да удължи ресурса на сега използваните МиГ-29 или да намери заместващи самолети. Засега обаче България си прави оглушки за настояването на западните ни съюзници да дадем на Украйна старите МиГ-ове и да получим други по-нови западни изтребители. Наскоро дори беше обявена обществена поръчка за двигатели на стойност 26,4 млн. лева с включен ДДС. При неуспех, се обмисля вариант за ремонт на сега съществуващите у нас или в други държави.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html