събота, 27 април 2024 г.

Поскъпването на ипотеките е неизбежно, прогнозира финансов експерт

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Поскъпването на ипотеките е неизбежно, прогнозира Десислава Николова, старши финансов анализатор в специализиран сайт за кредитна информация, цитирана от БТА. Тя коментира решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за поредно увеличаване на водещите си лихви, банковите сътресения в САЩ и евентуално отражение на тези процеси в България.

Николова отбеляза, че ЕЦБ започна през миналата година интервенции, свързани с повишение на лихвите, и добави, че това досега не се е отразило на банковия пазар у нас, тъй като той е много ликвиден и има достатъчно ресурс, за да забави всички процеси, свързани с повишаване на лихвените нива, които със закъснение идват в България.

„Ако погледнем статистиката на БНБ, средната лихва по ипотечен кредит е 2,6%. Смея да твърдя, че процент – процент и половина отгоре над тази лихва е в рамките на едни оптимистични и умерени очаквания за това каква може да бъде лихвата по един ипотечен кредит в края на 2023 г.“, каза Десислава Николова. Експертът уточни, че това не включва увеличение на лихвата по потребителските кредити. Банките не предприемат корекции в лихвата за съществуващи договори по потребителски кредит, тъй като те са необезпечени. По-голямата част от тях са отпуснати на една сравнително висока лихва, за да предприема банката по тях корекции и те са за сравнително кратък срок, в който трябва да се върнат, обясни тя.

„Има логика сътресенията, които виждаме в американската икономика и в банковата система, да катализират процеси, които имат забавен характер в България по отношение на лихви, лихви по кредити и по депозити. Всички знаем, че България все още не е част от еврозоната, но е с най-ниски лихви и успява да ги запази и по кредити и депозити“, отбеляза Николова. Според нея, ако до момента сме очаквали по-плавно повишение на лихвите, то със сигурност ще бъде забързано, защото случващото е предизвикателство в чисто макроикономически аспект по отношение на несигурност.

Хубавото в България е, че ние виждаме процесите с няколко месеца закъснение, отчита Николова. Банките в еврозоната, по-голямата част от тях са обвързали лихвите по кредите със стойността на индекса Юрибор (Euribor) – индекс, по който лондонските банки отпускат необезпечени овърнайт депозити една на друга, той участва при формиране на лихвите на всички банки в ЕС. В България върху Юрибор се образуват лихвите по кредитите само за юридически лица и именно в този сегмент видяхме, че банките увеличиха лихвите. Докато тези, които са за физически лица, без участието на Юрибор, останаха ниски, тъй като в момента търговските банки образуват стойността на лихвите по кредити въз основа на стойността, която е по средната лихва на БНБ, посочи експертът. Там нямаме индикации, че до момента има ръст. Това беше причината банките да не предприемат корекции в лихвите, но определено ситуацията е малко по-различна и можем да очакваме, не говоря за някакви много високи покачвания, по-скоро всички очакваме тези покачвания да се случат в по-кратък период от време, успоредно с това, че ЕЦБ за пореден път взема решение да увеличи своята основна лихва, коментира Десислава Николова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html