събота, 27 април 2024 г.

Папа Франциск моли Зеленски да не гони монасите от Киево-Печорската лавра

Снимка: ЕПА

Папа Франциск днес призова за „уважение“ към религиозните обекти в Украйна, като посочи, че монасите от манастирите на Украинската православна църква (УПЦ) са изправени пред емиграция, съобщава Ройтерс.

Украинските власти дадоха на законнопризната църква в Украйна краен срок до 29 март да премести централата си от комплекса Киево-Печерска лавра, последното от поредица действия срещу църква. Киевските власти твърдят, че монасите са проруски настроени и сътрудничат на Москва.

Когато политиката се бърка в религията: Разследват украинската църква за връзки с Москва

Папа Франциск помоли „воюващите страни в Украйна да уважават религиозните места“ и поздрави хората, които посвещават живота си на молитва, „каквито и да са техните деноминации“.

Аnteni.info припомня, че между Украинската православна църква и Руската църква има разногласия от десетилетия. През 2018 година в тях се набърка и Вселенска (Цариградска/Константинополска) патриаршия, когато украинският президент Петро Порошенко обяви, че Константинополската патриаршия е готова да предостави автокефалия (независимост) на Украинската православна църква, по-скоро на алтернативният им синод. Цариградската патриаршия назначи двама своя екзарси в Украйна, които да подготвят пътя към Украинската автокефалия.

Константинополската патриаршия възстановява каноничността на предстоятелите на УПЦ-КП (Украинска православна църква – Киевска патриаршия) и УАПЦ (Украинска автокефална православна църква) – Филарет и Макарий. Трябва да отбележим, че срещу Филарет, сочен за глава на УПЦ-КП са произнесени няколко анатеми (отлъчване от християнската църква), които патриарх Вартоломей вдигна. Филарет и Макарий бяха обвинени и за редица имотни престъпления, а основната им цел е контрол над манастирския комплекс Киево-Печерска лавра, защото той генерира основни приходи в страната от поклонници.

На 15 ноември 2022 г., СБУ (Службата за безопасност на Украйна) съобщи в своя Телеграм канал, че е образувано наказателно производство за разпространение на тезиси с пропаганден характер в Киево-Печорската лавра. По подаден сигнал, специалните служби са влезли в манастира на 12 ноември и са обискирали помещенията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html