сряда, 24 април 2024 г.

Когато политиката се бърка в религията: Разследват украинската църква за връзки с Москва

Украинският президент Володимир Зеленскизаяви, че висшите служители по сигурността на Украйна са наредили разследване на дейността на Украинската православна църква (УПЦ), свързана с Москва, както и дали религиозната организация има право да провежда дейности в манастира Киево-Печорска лавра, който е една от най-важните религиозни сгради за православните руснаци и украинци.

Зеленски каза, че правителството ще внесе в парламента проектозакон за забрана на религиозни групи, свързани с центрове на влияние в Русия.

„Трябва да създадем условия, така че никой зависим от Русия актьор да не може да манипулира украинците и да отслаби Украйна отвътре“, каза Зеленски.

По думите му Украйна ще прилага мерки за защита срещу подривната дейност на руските специални служби в украинската религиозна среда. Освен това ще бъде разгледана собствеността на УПЦ, включително използването на манастирския комплекс Киево-Печорска лавра.

Службата за сигурност (СБУ) съобщи миналата седмица, че е претърсила 350 сгради на УПЦ и е проверила 850 души. В изявлението се казва, че СБУ е открила „подозрителни“ руски граждани, големи суми в брой и проруска литература при обиск в Киево-Печорската лавра, което Москва осъди.

УПЦ официално прекъсна връзките си с Руската православна църква през май, но много украинци все още не й вярват и я обвиняват в тайно сътрудничество с Русия.

Аnteni.info припомня, че между Украинската православна църква и Руската църква има разногласия от десетилетия. През 2018 година в тях се набърка и Вселенска (Цариградска/Константинополска) патриаршия, когато украинският президент Петро Порошенко обяви, че Константинополската патриаршия е готова да предостави автокефалия (независимост) на Украинската православна църква, по-скоро на алтернативният им синод. Цариградската патриаршия назначи двама своя екзарси в Украйна, които да подготвят пътя към Украинската автокефалия.

Константинополската патриаршия възстановява каноничността на предстоятелите на УПЦ-КП (Украинска православна църква – Киевска патриаршия) и УАПЦ (Украинска автокефална православна църква) – Филарет и Макарий. Трябва да отбележим, че срещу Филарет, сочен за глава на УПЦ-КП са произнесени няколко анатеми (отлъчване от християнската църква), които патриарх Вартоломей вдигна. Филарет и Макарий бяха обвинени и за редица имотни престъпления, а основната им цел е контрол над манастирския комплекс Киево-Печерска лавра, защото той генерира основни приходи в страната от поклонници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html