петък, 26 април 2024 г.

Къщата на Гешов ще бъде запазена в автентичния й вид

От доста години емблематичната някога къща в София тъне в разруха.
Снимка: БНР

Къщата на известния български политик от 20-ти век Иван Евстатиев Гешов в София ще бъде запазена в автентичния й вид. Това става ясно от издадената заповед на главният архитект на столицата – арх. Здравко Здравков, съобщава БНР.

С нея се иска изработването на подробен план, който предвижда запазване на къщата на бившия министър-председател Иван Евстатиев Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ №7 в автентичния й вид.

„Целта ни е да променим плана от 2004 г., който предвижда събаряне на сградата и изграждането на 7 етажен хотел. В последните години водихме серия от дълги съдебни дела с настоящия собственик, който отказва да възстанови сградата, която е единична архитектурно-строителна и художествена културна ценност с категория „местно значение”, пояснява Фандъкова във фейсбук профила си.

Освен запазването на сградата в автентичния й вид, новият проект за подробен план предвижда запазване и на зелените площи в имота, без ново застрояване. Остава предложението и връщане на най-старото отреждане на имота „за детско заведение“, за каквото се е използвала сградата преди придобиването й.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html