събота, 27 април 2024 г.

Пробутват ни лекарства в малки опаковки на тройна цена

Снимка: АВТОРЪТ

Васил ТАШЕВСКИ

По аптеките отново се разиграва поредният познат водевил с опаковките на медикаментите и ни пробутват малките разфасовки, което на практика вдига цената тройно. За пореден път доставчиците предпочитат да пускат на пазара по-лаки кутийки, но с по-висока цена, показа проверка на Anteni.info.

В случая става дума за лекарството за нерви Lyrica. В момента в аптеките в София се предлага само разфасовката от по 14 таблетки. „Няма доставки на големите опаковки“, оправдават се фармацевтите.

Цените в петте аптеки, които обиколих на малката опаковка, варират от 9,49 до 10,20. Приемаме средната цена от 9,85 лв., което прави по 70 ст. на една таблетка. Голямата кутийка от лекарството е с 56 таблетки и, по информация в една от по-скъпите аптеки, струва 12,70 лв. или таблетката излиза по 23 стотинки. Простата сметка показва, че доставчиците на практика в момента продават лекарството на тройно по-висока цена, създавайки дефицит на по-изгодната за хората разфасовка.

Погледнато дори от екологична гледна точка е много разумно да се произвеждат по-големи опаковки, защото така се използва една картонена кутийка, а не 4. Друг е въпросът и за тормоза, на който са подложени от подобни неуредици обикновените хора.

Дали ще се намери някой у нас, който най-сетне да започне да контролира както трябва търговията с лекарства? Редно е и да се запитаме:Не е ли това най-обикновена спекула?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html