четвъртък, 18 април 2024 г.

Румен Радев: България прави всичко възможно, за да избегне въвличането й в поредната война

Президентът Румен Радев участва в откриването на изложбата в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която представя документални свидетелства за живота на евреите по българските земи, в т.ч. и по време на Втората световна война.

 

Президентът се обърна към присъстващите с думите:

„Когато Европа е смазана под хитлеристкия ботуш, България е преживяла две национални катастрофи, тя прави всичко възможно, за да избегне въвличането й в поредната война на Стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия върху българските институции, нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога, към мирната ревизия на несправедливия Ньойски диктат“.

Патриарх Неофит: БПЦ пази учението за равноценност на всички човеци, без оглед на произход, раса и култура

По думите му, изолирана и заплашена от окупация, България е била принудена да се включи към Тристранния пакт.

Загубеният неутралитет доведе до приемането на антиеврейско законодателство, но това не промени отношението на нашия народ към приятелите, съседите, съучениците и колегите евреи, каза Радев.

Отбелязваме 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи

Държавният глава заяви, че българите не са изневерили на толерантността и съпричастността към страдащите.

„В дни на върховно изпитание българската държава и народ издържаха тест с огромна историческа стойност, като не позволиха нито един български евреин да загине в лагерите на смъртта или да бъде убит в България“, каза Радев.

Митрополит Антоний: БПЦ има основна роля за спасяването на българските евреи

Той добави, че спасяването на българските евреи продължава и днес да е пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на една справедлива кауза.

Румен Радев добави, че 80 години след събитията, безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи остава „нашата здрава морална основа в борбата с омразата, ксенофобията и съвременните прояви на антисемитизъм“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html