петък, 26 април 2024 г.

Командироват в чужбина 520 души за вота, поне 240 машини в секциите зад граница

Снимка: БГНЕС

Командироват в чужбина 520 души за вота на 2 април, а в секциите зад граница ще има поне 240 машини, съобщават от външно министерство. 220 дипломати от мисиите ни в чужбина ще работят за обезпечаване на изборите в чужбина. Според Калин Анастасов от ведомството, въпреки че няма да има видеонаблюдение, честността и прозрачността на изборите в чужбина е гарантирана.

Все още се очаква решението на ЦИК дали МВнР ще е отговорно за транспортирането на машините. Прогнозният брой машини, които евентуално ще транспортираме, според наши анализи, е между 240 и 410 в 240 секции в 22 държави на три континента. Наблюдава се тенденция все по-малко хора да се записват на изборите предварително, „което най-вероятно се дължи на големия брой т. нар. автоматични секции. Възможността за гласуване без предварителна регистрация, и не на последно място забелязваме и притеснения за предоставяне на лични данни от граждани.

„Последната дума за броя на местата за секциите в чужбина е на ЦИК. На изборите на 2 април нашето становище е да не се образуват секции в Украйна“, поясни Анастасов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html