петък, 26 април 2024 г.

Отбелязваме 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи

Снимка: БГНЕС

Днес в цялата страна се отбелязва Спасяването на евреите в България по време на Втората световна война. Този акт предотвратява депортацията в нацистки концлагери на евреите от довоенните граници на България. Депортациите са спрени след силна обществена реакция, в която основни действащи лица са Светия Синод на Българската православна църква, депутати, подписали писмото на подпредседателя на Народното събрание – Димитър Пешев до министър-председателя Богдан Филов, както и на синдикални лидери и обикновени граждани.

По решение на Св. Синод всяка година на 10 март в храмовете на БПЦ-БП се отслужва благодарствен молебен по случай 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи. След края на молебена ще бъде прочетено Патриаршеското и Синодално послание във връзка с годишнината.

Къщата музей на „Димитър Пешев“ в Кюстендил.
Снимка: БНР

В Кюстендил отбелязват 80 години от акцията за спасяването на българските евреи. Ще бъде отдадена почит на петимата, от които започва кампанията на 9 март 1943 г. , когато се решава съдбата и се спира депортирането на около 50 хиляди български евреи – Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. В шествието от къщата музей „Димитър Пешев“ през центъра на града, ще участва и служебният премиер Гълъб Донев, казаха организаторите от Общината и Регионалния исторически музей.

Тържественото шествие ще стигне до паметника на наричания спасителя на българските евреи, „човека, който спря Хитлер“, до пл. „Велбъжд“ ще започне в 11:00 часа. Очаква се да се включат кюстендилци, гости на града, официални лица, дипломати.

Шествие ще има и от къщата на Иван Момчилов до Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, където ще има откриване на изложба “Кюстендилски художници от еврейски произход“.

По-късно ще започне юбилейна кръгла маса на тема „80 години от спасяването на българските евреи”, организатори са Община-Кюстендил, Регионалният исторически музей, Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките.

Събитията са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html