събота, 27 април 2024 г.

Кипър настоява пред ЕК за план по миграцията в Източното Средиземноморие

Близо 22 000 молби на търсещи убежище чакат ред за разглеждане, отчитат кипърските власти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър настоява пред Европейската комисия за целенасочен план за действие за управление на миграцията в региона на Източното Средиземноморие, с акцент върху ролята и отговорностите на Турция. Спешната необходимост от него ще подчертае вътрешният министър Константинос Йоану на провеждащия се днес и утре в Брюксел Съвет на министрите на вътрешните работи.

Никозия ще призове европейските си партньори да преминат от „теоретичен подход на солидарност към по-практически решения за намаляване на явно непропорционалния миграционен натиск“ върху страната, се казва в правителственото съобщение. Вътрешният министър Константинос Йоану ще настоява за мерки на ЕС за драстично ограничаване на системното насърчаване на мигрантските потоци от Турция през окупираната северна част на острова.

Той ще подчертае и необходимостта от замяна на механизма за доброволно преместване на мигранти от Кипър в други държави-членки с по-ефективна и обвързваща система, която да облекчи значително страните на първа линия. Правителството иска европейската гранична агенция Frontex да увеличи присъствието си в страната.

Към момента близо 22 000 молби на търсещи убежище чакат ред за разглеждане. В същото време подадените заявления през януари са близо 2 пъти по-малко, отколкото през миналия януари.

От началото на годината Кипър е депортирал почти 1600 незаконно пребиваващи граждани на трети страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html