понеделник, 29 април 2024 г.

12 000 ще бъдат устройствата за видеонаблюдение на изборите

стройствата за видеонаблюдението ще бъдат 12 хиляди, има и резерв от 1000 допълнителни бройки. Това каза Атанас Мазнев, зам.-министър на електронното управление, пред Нова нюз.

„Предложихме на МС три варианта със съответните анализи за видеонаблюдението по време на изборите. Какви ще са устройствата зависи от изпълнителя на обществената поръчка. Стойността е близо 6,5 млн. лв. Това е оптималната цена“, допълни той.

Мазнев уточни, че става дума за цялостно техническо решение – видеонаблюдение и видеозаснемане, което ще започне да функционира когато приключи изборния ден.

Зам.-министърът обясни какви ще бъдат стъпките при използването на видеонаблюдението. Той каза, че те са максимално опростени, предвидено е и да се направи демонстрация как работят устройствата, след като те бъдат избрани.

„Видеозаснемането надгражда честността и прозрачността на изборите. То не е решаващо за това, но е допълнителна гаранция“, допълни Мазнев. Той посочи, че там където няма достатъчно добър интернет ще има видеозапис, а във всички останали секции, в които има интернет ще може да се гледа онлайн. Мазнев уточни, че в определен сайт ще има възможност всеки да може да проследи на живо броенето на бюлетините.

Зам.-министърът коментира и електронното гласуване в Естония. Той каза, че „лека – полека вървим към следваща стъпка – дигитализация, цифровизация, изкуствен интелект“. Мазнев посочи, че се работи в посока за електронно онлайн гласуване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html