събота, 27 април 2024 г.

Обмислят допълнителна помощ за пострадалите от наводненията карловски села

Какви за възможностите за оказване на допълнителна подкрепа на пострадалите от наводнените села в Карловско обсъдиха на среща в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ресорният служебен министър Лазар Лазаров и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, съобщиха от МТСП.

Министърът обясни, че през 2023 година Фонд „Социална закрила“ отпуска еднократна помощ до 2500 лв. на човек или семейство за закупуване на оборудване или обзавеждане на пострадало жилище при кризисна ситуация. Общият бюджет на фонда за подпомагане при наводнение, земетресение, пожар или друго бедствие е 860 хил. лева. Дейностите за подкрепа на пострадалите хора ще се подпомагат от общинските администрации и Агенцията за социално подпомагане.

Общо 414 семейства са подкрепени с еднократна помощ от 375 лв. след наводнението през септември 2022 година, показват данните на Агенцията за социално подпомагане. Изплатената сума е в размер на 155 250 лева. Допълнително по Програмата за храни и основно материално подпомагане в община Карлово топъл обяд получават 371 нуждаещи се.

Преди месец областният управител на Пловдив Ангел Стоев бе на инспекция в трите най-тежко пострадали села – Каравелово, Богдан и Слатина. Той съобщи, че през месец март ще започне укрепване на речните корита в района. Областният управител коментира още, че за възстановяването на инфраструктурата на пострадалите селища са необходими 60 милиона лева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html