сряда, 24 април 2024 г.

Протести в Грузия заради спорен закон за чуждестранните агенти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Грузия беше обхваната от безредици снощи, след като хиляди демонстранти излязоха по улиците на столицата Тбилиси, за да се противопоставят на спорния закон за „чуждестранните агенти“, приет от парламента на първо четене, предаде Ройтерс.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата.

В изявление министерството на вътрешните работи съобщи, че има ранени и от двете страни след това, което нарече изключително насилствен протест, и заяви, че полицията ще реагира на нарушенията на закона, посочва БТА.

Протестите избухнаха, след като депутатите дадоха първоначалната си подкрепа за закона, който според критиците представлява авторитарен завой и може да навреди на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Законът, който беше приет на първо четене, е подобен на аналогично руско законодателство. Той ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Вчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на „европейските и световните стандарти“.

От Европейската служба за външна дейност определиха приетия законопроект за „прозрачност на чуждестранното влияние“ като „много лошо развитие за страната и нейния народ“. Той е в разрез със заявената от Грузия цел за присъединяване към Европейския съюз, се посочва в изявление на службата.

а.

facebook sharing button
twitter sharing button

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html