понеделник, 29 април 2024 г.

Зам.-министър Николай Найденов: Загиналият пилот е бил опитен, каска можеше да го спаси

Зам.-министърът на транспорта Николай Найденов говори пред медии на мястото на трагичния инцидент
Снимка: Стопкадър

„Поднасям съболезнования на близките на загиналия пилот. Стартирано е разследването за причините за този инцидент. Има няколко версии, но ще оставим разследващите органи да ги доведат до тяхната финална част. Има запис на полета, той ще бъде предоставен на разследващите“. Това заяви зам.-министърът на транспорта Николай Найденов за катастрофата със самолет, който се разби край Лесново. Така той индиректно потвърди информациите, че загиналият пилот е поканил свои приятели на демонстративно импровизирано авиошоу, а те снимали фаталния полет и инцидента.

Пилотът е 33-годишният Георги Влайков. Той е бил управител на учебен център „Авиоотряд Варна“.

Полетът е осъществен с технически годен самолет, със съответната регистрация. Пилотът е с много сериозен опит, който не предполага такъв тип произшествия. Към настоящия момент не може да установи каква е точната причина, но се разследват всички възможни версии, каза зам.-министърът.

Пилотът е бил опитен, със съответните лицензии. Има практика в авиацията от 2011 г., но нямал голям опит в акробатичните номера във въздуха.

„Във връзка с акробатичните полети, тренировъчните полети са били от няколко месеца, той е опитвал определени фигури, по-скоро не е имал опит за тази част, с акробатичните номера, който е завършил фатално. Практикува в сферата на авиацията от 2011 г., но изпълнението на акробатични номера няма нищо общо със сериозния му опит в авиацията“, обясни още Найденов.

Времето е било хубаво, удобно за летене и не е причина за трагичния инцидент.

„Ако е бил дори с каска, е имало възможност да не завърши инцидентът с летален изход. Но за този полет не е било необходимо, още повече, че полетът е бил тренировъчен. Факт е, че тази травма в главата се оказва фатална“, заяви още зам.-министър Найденов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html