петък, 19 април 2024 г.

Виж Гърция, мисли за България

Николай Коцев, в. „Галерия“

Трагичната железопътна катастрофа в Гърция отне 57 живота. За съжаление, жертвите могат да станат и повече, заради многото ранени. Гърците са мъдър народ и съм убеден, че ще накажат виновните за инцидента и ще вземат нови мерки за повишаване на сигурността. Хората протестират от дни срещу плачевното състояние на железницата. И то как – както само гърците умеят!

Какво правим ние? Спим! БДЖ е в извънредно притеснително състояние. Инцидентите са всекидневие. Дерайлирали влакове, самозапалили се локомотиви, хаос с продажбата на билети, лоша и дори опасна инфраструктура. Е, трябва ли да чакаме трагедията от южната ни съседка да се повтори и у нас, за да вземем мерки?

Да кажем, че държавата нехае, не е съвсем вярно. Държавата взема дейно и целеустремено участие в убийството на БДЖ. Как е възможно в страна членка на ЕС през 2023 г. влакове да закъсняват поради липса на локомотиви? Трябва да дойде бургаският влак на Централна гара София, за да може машината да се прехвърли на варненския. Смях и тъга едновременно!

Причините са политически. За толкова години преход не се направи нищо за модернизацията на националния железопътен превозвач. Безхаберност, престъпно бездействие и корупция. На БДЖ се гледаше като на партийна касичка, като на бездънна каца за крадливи чиновници. В същото време професионалните железничари, нормални и отрудени хора, ги държат на мизерни заплати. За да рискуват живота си всеки ден с 50-годишни морално и технически остарели динозаври и да гинат като кучета на необезопасените жп прелези.

Трябва винаги да помним инцидента на гара Хитрино. На 10 декември 2016 г. товарен влак дерайлира в центъра на селото и се взривиха цистерни с газ пропилен. Загинаха 7 души, ранените бяха 29, десетки къщи бяха унищожени и повредени. „Виновни“ тогава се оказаха машинистите, но всички знаем, че рибата се вмирисва откъм главата. Сигурността в БДЖ не е на нужното ниво и май само Господ ни пази. Забележете, вече няма и полицейски обходни двойки в пътническите влакове. Кондукторите, често жени, не могат да се оправят дори с пияни агресивни пътници без билет. Какво правим, ако в нощния влак се появят терористи или някоя откачалка с пистолет? Или с нож? За киберсигурност да не говорим – такава няма. Елементарни системи за продажба на билети блокират почти всяка седмица, какво да говорим за наличие на модерни и сигурни компютри, за системи за автоматизация.

Не за пръв път казвам – този държавен тероризъм срещу БДЖ трябва да спре веднага! Или скоро ще има второ Хитрино, или нещо по-лошо.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html