понеделник, 29 април 2024 г.

Албанците от Прешевската долина искат права като на сърбите в Косово

90% от населението в района е албанско.

Председателят на Националния съвет на албанците в Сърбия Рагми Мустафа съобщи, че делегацията, в чийто състав е бил и той, е поискала на срещите си във Вашингтон албанците в Буяновац, Прешево и Медведжа да получат всичко, което получават сърбите в Косово, предаде агенция Бета, цитирана от БТА. Мустафа заяви, че правата на албанците в Сърбия постоянно се нарушават.

Той подчерта, че този въпрос трябва да бъде тема в диалога между Косово и Сърбия и да има реципрочност с правата на сърбите в Косово, тъй като в противен случай регионът на Прешевската долина в Южна Сърбия би останал генератор на кризи в бъдеще. Срещите със сенаторите Робърт Менендес, Джони Ернстом и каминета на Гари Питърс бе събитие от историческо значение, оцени той.

„Вярваме, че посещението ще обърне необходимото внимание на предизвикателствата, пред които са изправени албанците в Прешевската долина и ще помогне да се гарантира спазването и защитата на основните права и свободи“, каза Мустафа.

Anteni.info напомня, че 90% от населението в района е албанско. Преди 5 години там бе пуснат слух, че може да се присъедини към Косово, но в замяна Сърбия да вземе зоната около Косовска Митровица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html