понеделник, 29 април 2024 г.

Парламентът на Румъния прие декларация в подкрепа на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският парламент прие декларация за подкрепа на Украйна, съобщава Аджерпрес. В подкрепа на декларацията гласуваха 285 депутати, петима бяха против и двама се въздържаха.

В нея се посочва, че Руската федерация е започнала едностранно и непровокирано агресивна война срещу Украйна, ескалирайки предишните нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Украйна чрез незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

„Руската федерация извършва масирана военна инвазия срещу украинската държава, придружена от престъпления срещу цивилното украинско население, системни атаки срещу енергийната инфраструктура, дезинформация и пропаганда в невиждани досега мащаби, както и лъжлива реторика, която се опитва да скрие истината за завоевателната война, водена в Украйна в нарушение на Устава на ООН, международното право и принципите, регулиращи отношенията между държавите. Хуманитарната трагедия на цивилното украинско население се задълбочава, а страданията на милиони хора, безпрецедентни в историята на Европа след Втората световна война, са умишлено причинени от руския агресор като част от предварително обмислена, цинична и брутална стратегия за смазване на цялата украинска нация“, се казва в декларацията.

В документа се изтъква, че „сме свидетели на затвърждаване на агресивната и безотговорна реторика на Руската федерация относно продължаването на войната срещу Украйна и потенциалното използване на ядрения арсенал, със заплахи към други суверенни държави, включително членки на НАТО“.

„Милиони хора живеят всеки ден в страх, че ще станат следващите жертви на руската агресия, като много от тях са принудени да напуснат домовете си в отчаяно търсене на спасение. Войната, която избухна преди една година, нанася сериозни щети на международното правораздаване, свободата на корабоплаването, икономиката и международната търговия, като пряко или косвено засяга огромен брой хора по целия свят и има сериозни последици, включително за продоволствената сигурност и снабдяването с храни в различни региони на света“, се казва в приетия днес документ.

Парламентът потвърждава категоричната подкрепа на Румъния за героичната борба на украинската държава и народ, изразява уважението си към смелостта, достойнството и съпротивата, проявени както от украинската армия, така и от цивилното население, и отново потвърждава „непоколебимата подкрепа“ на Румъния за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници.

Декларацията категорично осъжда агресивната война на Руската федерация срещу суверенна държава, чиято територия е „неотчуждаема и неделима“.

„Призоваваме Руската федерация незабавно да сложи край на войната и спешно да изтегли всички свои военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна в рамките на международно признатите граници. Подчертаваме още веднъж, че всички опити за насилствена промяна на границите на Украйна чрез решения за незаконно анексиране на украински региони от 2014 г. насам са груби нарушения на Устава на ООН, международното право, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ се посочва в текста.

Парламентът призовава Руската федерация „незабавно да прекрати реториката си за използване на ядрени оръжия и сплашване на други държави, както и необоснованите обвинения за предполагаемо използване на биологични оръжия от страна на Украйна“.

„Потвърждаваме правото на всяка държава, включително и на Украйна, да решава по суверенен начин своето бъдеще въз основа на свободно изразената воля на народа. Решително отхвърляме подхода, пропагандиран неприкрито от Руската федерация, за установяване на така наречените „сфери на влияние“, който е в дълбоко противоречие с международното право. Изразяваме своята загриженост относно дълбоко недемократичния характер на политическите събития в Руската федерация през последните години, белязани от липсата на истински свободен и демократичен дебат, засилването на контрола върху цялото обществено пространство и рязкото залитане към произвол и едностранчивост, включително в международните отношения“, се казва още в декларацията.

Друг аспект на документа се отнася до солидарността на Румъния с всички държави, които са обект на агресивната реторика на Руската федерация, особено с Република Молдова.

„Призоваваме европейската и евроатлантическата общност да затяга с постоянни темпове санкциите срещу Руската федерация и да гарантира, че те ще бъдат запазени, докато окупационните сили останат на територията на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Санкциите трябва да обхванат онези, които са пряко отговорни за зверствата, извършени в Украйна: президента Владимир Путин и целия му режим“, се отбелязва в текста.

Парламентът също така подкрепя „необходимостта от съществено участие на Румъния в бъдещите усилия за възстановяване на украинската държава след конфликта, както и от засилване на подкрепата, предоставяна от румънската държава, по-специално за цивилното украинско население“.

В декларацията се подчертава нуждата от концентриране на усилията на румънската държава и подкрепа на процеса на присъединяване към Европейския съюз на Украйна, Молдова и Грузия, като се вземат предвид както изборът на мнозинството, изразен от населението на трите държави, така и официалният статут на кандидати, придобит от първите две през юни 2022 г., и потвърдената европейска перспектива на третата страна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html