понеделник, 29 април 2024 г.

Сашо Морфов: Народният театър сега е като районно полицейско управление

„Аз очаквах, най-накрая да бъда уволнен. Ние водим този спор вече повече от три месеца и аз очаквах това“, заяви в бТВ режисьорът Александър Морфов.

Причините за раздора в театъра и мотивите на директора Васил Василев да го уволни – Александър Морфов отговори:

„Онзи ден на някаква пресконференция казал, че за Народния театър нямало значение личностите. Сталин – „Има човек, има проблем. Няма човек – няма проблем“, коментира Морфов.

Васил Василев: Човекът Морфов може да е уволнен, творецът Морфов никой не може да уволни

Режисьорът заяви, че политиката е взела връх в театъра. А директорът е подкупил актьорите, като е увеличил заплатите им двойно и тройно, но така ги е подвел. За договорите за авторски права, които е подписал Александър Морфов заяви:

„Аз имам авторски права априори върху драматизацията на „Немили-недраги“ на Иван Вазов“.

“Ситуацията в театъра е едно малко копие на това, което се случва в държавата. Василев управлява с номенклатурни и канцеларски номера, унижава хора, освобождава тези, които не му трябват, целият апарат там е обърнат наопаки. Неговият голям ход беше, че с първото си идване той ги купи, направи заплатите им три пъти по-високи, даде им премии от 8000 до 18 000, посочи Морфов. „Геният на предателството е роден в България, както знаете“, заяви режисьорът.

Той разказа, че е викан на разпит в полицията заедно със съпругата си. “Това е моят протест – да не се вмества политиката в театъра.”, каза той.

Коментира и твърдението, че е уволнен защото не се явил три дни на работа: „Народният театър сега е като районно полицейско управление, като администрация“.

Режисьорът коментира и думите си към актьора Евгени Будинов, който той нарече „герберски боклук“. По думите на Морфов е заявил, че ще се отрече от ГЕРБ в името на това Морфов да го вземе да играе в постановка.

После казал “ Аз все пак ще се кандидатирам, защото финансовото ми състояние не е добро и имам нужда от пари”, „Грешно го нарекох „герберски боклук, той е обикновен боклук“, заяви Морфов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html