понеделник, 29 април 2024 г.

13 коцлагера отворили в Русия за хора отказали да воюват

Все повече руснаци отказват да гинат в безумната война, разпалена от Кремъл.
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Руските власти са създали 13 лагера, където държат хора, отказали да воюват поради своите убеждения в пълен разрез със закона, заяви пред подкомисията за човешки права в Европейския парламент Саша Белик от руския фонд „Сфера“. Акцентът на дебатите бе поставен върху ситуацията от началото на войната в Украйна, съобщи БНР.

От 1993 г. правото на отказ от военна служба е записано в руската конституция и е гарантирано от три члена. Два от тях – за гарантирането на свобода на съвестта и за невъзможността държавата да принуждава човек да се откаже от убежденията си, не могат да бъдат отменени дори при въвеждането на военно положение. Третият член предвижда право на алтернативна гражданска служба, която може да бъде отбивана в болници, старчески домове, пощи. Това обаче е прекратено след началото на войната.

Лагерите се намират на територията на т.нар. Донецка и Луганска народна република, каза Белик: „В момента има хиляди изпратени на фронта, които или настояват върху правото си на алтернативна служба или да бъдат демобилизирани поради здравни причини. Реакцията на военното командване на този голям брой искания е създаването на нелегални затвори. В тях се задържат и измъчват хора, които отказват да воюват. Най-известни случаи от миналата година бяха този в Брянка през юли и Зайцево през ноември“.

Съществуването на тези лагери се игнорира от руските власти, каза Милана Шестерякова, директор на Международното бюро на Руското младежко демократично движение „Весна“.

Стотици са изпратили до правителството в Москва петиции с молба да ги информират за задържаните им близки, но не са получили отговор.

Руските власти твърдят, че това са центрове за психологическа рехабилитация, уточни Саша Белик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html