понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна и Румъния спорят за част от делтата на Дунав. Киев търси помощ от ЕК

Украйна разработи план за удълбочаване на канала Бъйстрое до 8,2 – 8,3 метра.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Технически консултации между Румъния и Украйна по спора за плавателния канал Бъйстрое ще се проведат днес с участието на министъра на инфраструктурата на Украйна и украински мултидисциплинарен екип, съобщи украинският посланик в Букурещ Игор Прокопчук, цитиран от агенция Аджерпрес.

„Очакваме и румънската страна да участва с представители на няколко съответни институции“, каза посланикът.

Букурещ изрази неотдавна тревога по повод индикации, че Украйна увеличава дълбочината на плавателния канал Бъйстрое, което според румънската страна създава екологична опасност за Делтата на река Дунав, която е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Киев от своя страна твърди, че не е нарушила никакво споразумение, увеличавайки дълбочината на канала, което има за цел ръст на износа на храни от речните украински пристанища. Украинската страна изрази готовност да покаже на Румъния извършената дейност, която по думите на заместник-министъра на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков касае „драгиращи операции“.

Украйна значително увеличи износа през дунавските си пристанища до 1,5 млн. тона на месец след руската инвазия и се надява, че по-дълбок канал ще позволи да се изнасят допълнителни 500 000 тона месечно, отбеляза агенция Ройтерс. По-рано страната разработи план за удълбочаване на канала до 8,2 – 8,3 метра, който може да бъде изпълнен в бъдеще.

Според Юрий Васков украинската страна е извършила към момента “оперативно удълбочаване” на канала заради голямата натовареност на дунавските пристанища и големите опашки на румънския канал Сулина, прокаран по едноименния ръкав на р. Дунав.

Наред с опасенията за околната среда, румънската страна се тревожи още, че увеличаването на дълбочината на украинския плавателен канал ще доведе до затваряне на румънския плавателен канал Сулина.

Миналия месец стана ясно, че Украйна е изпратила официално искане до Европейската комисия за адаптиране на индикативната трансевропейска транспортна мрежа TEN-T чрез включване в трасетата на вътрешните водни пътища на устията на ръкавите на Дунав – Килия и Бъйстрое. Киев иска да използва двата ръкава, които са плавателни, като връзка между Дунав и Черно море, съобщи информационният сайт Зиаре.

Комисията на свой ред е поискала мнението на Румъния относно предложението на Украйна, а първите индикации са, че Букурещ е против.

Посланикът на Украйна в Букурещ посочи, че днешната среща е „добра възможност за участващите, за професионалистите, които разбират, да обменят конкретна информация за извършената работа и за следващите стъпки“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html