понеделник, 29 април 2024 г.

Турският парламент състави комисия, която да разследва земетресенията от 6 февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът в Турция състави комисия, която да разследва земетресенията, станаби на 6 февруари и да засили предпазните мерки срещу бедствия в страната, съобщи в. „Дейли сабах“.

Комисията за разследване на земетресенията беше сформирана въз основа на съвместно предложение, подписано от пет политически партии.

Комисията, която ще се състои от 21 членове, ще работи в продължение на три месеца, за да проучи последиците от земетресенията на 6 февруари, да обсъди начините за увеличаване на строителството на устойчиви на земетресения сгради и проектите за градска трансформация, както и да предприеме необходимите мерки за справяне с природното бедствие.

Заместник-председателят на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бюлент Туран отбеляза, че земетресенията са реалност в Турция и законодателите са длъжни да предприемат съвместни мерки и да направят всичко необходимо, за да се справят с тях.

Най-малко 45 089 души загинаха при двете земетресения с епицентър в окръг Кахраманмараш, които разтърсиха югоизточната част на Турция на 6 февруари. Най-малко 11 020 вторични труса са станали в района след двата разрушителни труса. Близо два милиона са хората, които са били евакуирани или са напуснали със собствени средства засегнатите от земетресението райони.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html