понеделник, 29 април 2024 г.

Лавров и Блинкен разговаряха „в движение“ за 10 минути на срещата на Г-20

Снимка: ЕПА

Руското министерство на външните работи съобщи, че външният министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са провели кратък разговор днес на срещата на Г-20 в Индия, съобщи ТАСС.

Както съобщава руската агенция, това не е било среща на двамата дипломати, нито е ставало дума за преговори, а те просто са разговаряли „в движение“. Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ по-рано съобщи, че Блинкен и Лавров са разговаряли по-малко от 10 минути в кулоарите на министерската среща на Г-20 в Ню Делхи.

Той каза, че Блинкън е използвал възможността да представи три американски позиции на Лавров: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта толкова дълго, колкото е необходимо за прекратяване на войната, че Русия трябва да отмени решението си да спре участието си в новото ядрено споразумение „Нов СТАРТ“, както и да освободи задържания американец Пол Уилън, посочва американската агенция.

Индийският премиер Нарендра Моди призова външните министри от Групата на 20 в Ню Делхи да постигнат съгласие по глобални въпроси.

На срещата в Ню Делхи присъстват 40 делегации, включително руският външен министър Сергей Лавров, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайският външен министър Цин Ган.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html