понеделник, 29 април 2024 г.

Закриват полицейския участък в граничното село Лесово, което пропищя от нелегални мигранти

Жителите на пет погранични села в община Елхово са против закриването на полицейския участък в село Лесово. Те заплашват с гражданско неподчинение и блокада на международния път към Граничен пункт Лесово, предаде БНР.

Все още няма официална информация за закриването на участъка, в който работят 5- ма полицейски служители, но според кмета на Лесово Димитър Бившев не бива да се допуска в селата край границата да останат без полицейско присъствие.

„Първо като имаме предвид, че Лесово е гранично село мигрантският натиск е много силен, вторият фактор е възрастното население и трето – ще се вдигне битовата престъпност“, каза Башиев.

Около 1500 души живеят в селата в района на участъка, като през него преминава и пътя за граничния пункт.

„Искаме си полицията да си остане, за да сме спокойни, че има кой да ни защити от кражби, от мигранти от какво ли не“, каза кметът на с. Гранитово  Христо Гечев.

Областният управител Георги Чалъков посочи, че все още няма официално предложение за оптимизирането на структурата. „Това предложение ще бъде част от оптимизацията, но в крайна сметка решението дали ще има участък в Лесово или не е на МВР. Моята лична позиция е, че трябва да има полицейско присъствие във всички малки населени места“, каза Чалъков.

От селата са в готовност за протестни действия. „Следващата ни стъпка блокираме пътя – един, два, три – всеки ден ще го блокираме“, заричат се хората.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html