понеделник, 29 април 2024 г.

Албанският премиер Еди Рама отрече обвиненията в корупция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Еди Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към бивш високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР, срещу когото в САЩ са повдигнати обвинения, предадоха АТА и Асошейтед прес.

Еди Рама заяви днес пред албанския парламент, че опозицията иска „да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството“ или лично с него.

Албанската опозиция настоя за парламентарни дебати, в които да участва Еди Рама, твърдейки, че премиерът е свързан със случая на Чарлз Макгонигъл. В САЩ Макгонигъл е обвинен, че е укрил от ФБР ключови подробности от свое пътуване в Албания през 2017 г. с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, че му е дал най-малко 225 000 долара.

Макгонигъл се е срещал с Рама няколко пъти. Той е отправял предупреждения към албанския премиер относно предоставянето на лицензи за петролни сондажи на водещи руски компании.

Еди Рама призна, че се е срещал с Макгонигъл и са говорили за руската заплаха, но отрече да му е давал пари или да е проявявал някакво специално отношение. В 45-минутна реч в парламента Рама каза, че срещу него няма повдигнати официални обвинения в САЩ по случая с Макгонигъл и напусна сградата.

Бившият служител на ФБР, който е бил началник на контраразузнаването за региона, е обвинен още, че е работил за руски олигарх по времето, когато е трябвало да го разследва, отбелязва АП.

Опозицията в Албания в лицето на дясноцентристката Демократическа партия на бившия президент и бивш премиер Сали Бериша и лявата Партия на свободата на бившия президент Илир Мета, настояват за оставка на социалистическото правителство на Еди Рама, обвинявайки го в корупция, връзки с организираната престъпност и слаби икономически резултати, посочва АП.

Опозицията е планирала за утре пореден антиправителствен протест. Също утре апелативен съд трябва да реши кой ще е лидерът на Демократическата партия – Бериша или неговият предшественик Лулзим Баша.

В редиците на албанските демократи настъпи разцепление, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън забрани през 2021 г. на Сали Бериша и неговите близки достъп до САЩ заради „корупционни действия, които подкопават демокрацията“, извършени по времето, когато той бе премиер на страната – от 2005 г. до 2013 г. Великобритания също наложи санкции на Бериша миналата година, припомня АП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html