понеделник, 29 април 2024 г.

Слави с таен план за Скопие

Елица Григорова за в. „Галерия“

Слави Трифонов има нов план за отношенията ни със Скопие, разкри пред „Галерия“ източник от политическите среди. По време на предизборната кампания шоуменът ще използва проблемите със съседите максимално и ще търси съмишленици за евентуална коалиция. Наред с другите национално значими приоритети тя ще бъде базирана и на единство по македонския въпрос.

Ако успее да вземе 4% на 2 април и влезе в Народното събрание, „Има такъв народ“ ще повдигне въпроса за връщане на ветото за приемане на РСМ в Европейския съюз, твърдят близки до Трифонов. Собствено проучване на партията й давало цели 8.5%.

Идеята за връщане на ветото витае полугласно в неофициалните срещи на политиците. Самият Трифонов още в края на януари обяви, че ветото трябва да се върне и че неговото вдигане е основна причина за действията на ИТН, довели до падането на кабинета „Петков“.

Припомняме, че със своите действия в Народното събрание партията на шоумена предизвика голям конфликт, стигна се до напускане на коалицията от страна на ИТН, Трифонов оттегли министрите си и правителството падна. Самият той се провикна силно, че е напуснал управляващата четворна коалиция „Заради Македонияяяя!“ и напомни, че по този въпрос е имало и коалиционно споразумение.

„Единственият път, когато ходих в Мекедония, видях огромен надпис: Българи, мрете. Чудя се защо. Първи ги признахме, дадохме им танкове, българите винаги са били с прекрасно чувство към тях“, посочи Трофонов. И подчерта, че 100 хиляди македонци имат български паспорти, а 3 хиляди на последното преброяване са се определили като българи.

Правата на българите в РСМ винаги са били сред важните за Слави Трифонов проблеми. „Там хора с български корени са подложени на стрес. Докато Македония не спази договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартират преговори за еврочленство“, заяви лидерът на ИТН.

Колко е значима темата за вътрешната ни стабилност говори фактът, че след падането на кабинета „Петков“ досега България е в перманентна политическа нестабилност. Държавата се управлява от служебни кабинети, а в парламента е почти невъзможно да се постигне стабилно мнозинство.

Депутати твърдят, че сондажи между партиите са правени, но категорични официални позиции за връщане на ветото  все още няма. Дори ГЕРБ, които осъждаха езика на омразата, използван от Скопие, се обединиха със своите опоненти от ПП и ДБ именно по въпроса за ветото. Днес ситуацията е по-различна заради международния скандал с пребития в Охрид българин Християн Пендиков, секретар на нашия клуб „Цар Борис III“ там.

ВМРО остро критикува доскорошните опоненти и ги обвини, че са продали националния интерес заради власт и че са съгласували действията си с големите световни сили. Освен тях само ИТН публично обявяват, че със сегашното си поведение РСМ няма място в Европейския съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html