понеделник, 29 април 2024 г.

Над 3 млрд. души по света не могат да си позволят здравословно хранене

Десетки милиони хора по света се надяват основно на хуманитарни доставки на храна, за да оцелеят.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 3 млрд. души по света не могат да си позволят здравословно хранене, сочи информация на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО), публикувана днес, съобщава БТА.

ФАО прави обстоен анализ на това колко хора всъщност могат да си позволят здравословна храна, която предлага разнообразие от храни, богати на хранителни вещества. Резултатът е стряскащ: милиарди човешки същества по света не могат да си позволят здравословна храна.

Почти 3,1 млрд. души не са могли да си позволят здравословно хранене през 2020 г. – увеличение от 112 млн. души спрямо 2019 г., което е резултат от по-високите разходи за здравословна храна. Основно проблемите са били в Азия, където 78 млн. повече хора не са могли да си позволят такава храна, следвана от Африка (25 млн. повече души), и в по-малка степен от Латинска Америка и Карибите и Северна Америка и Европа (съответно с 8 и 1 млн. души повече). В 12 държави, всички от които в Африка, повече от 90% от населението не може редовно да си позволи здравословна храна. Същото важи и за повече от половината население в 53 страни, за които има данни. В 26 държави тази цифра е под 1%.

Сега показателите, разработени от ФАО с критични данни от изследователи от университета Тъфтс и Световната банка, показват например, че Латинска Америка и Карибите имат най-високите разходи за здравословна храна в сравнение с други региони, при 3,89 долара на човек на ден през 2020 г., следвани от Азия (3,72 долара), Африка (3,46 долара), Северна Америка и Европа (3,19 долара) и Океания (3,07 долара).

Между 2019 г. и 2020 г. Азия стана свидетел на най-голям скок в разходите за здравословна храна (4,0%), следвана от Океания (3,6%), Латинска Америка и Карибите (3,4%), Северна Америка и Европа (3,2%) и Африка (2,5%).

„Слагането на край на глада, продоволствената несигурност и недохранването във всичките им форми (включително недохранване, дефицит на микроелементи, наднормено тегло и затлъстяване) е нещо повече от осигуряване на достатъчно храна за оцеляване: това, което хората ядат, също трябва да бъде питателно“, каза Дейвид Лаборд, директор от отдела по икономика на хранително-вкусовата промишленост на ФАО. Според него все пак ключова пречка е високата цена на питателните храни и ниската достъпност на здравословните храни за огромен брой хора по света.

ФАО изчислява осем показателя за разходите и достъпността. Здравословната храна осигурява не само адекватни калории, но и правилните видове богати на хранителни вещества храни от различни групи, както се препоръчва от експертите. Нужната храна се изчислява въз основа на „представителен“ възрастен, който консумира 2330 килокалории на ден. Най-евтините местни храни, с препоръчителни размери на порции от шест групи храни (основни храни, зеленчуци, плодове, храни от животински произход, бобови растения, ядки и семена, масла и мазнини) съставляват комплекса за здравословна храна.

Потребителските цени на тези храни са получени от Програмата за международно сравнение (ICP) на Световната банка и се актуализират с помощта на национални индекси на потребителските цени на храните. За международни сравнения цените се конвертират в международни долари, като се използват обменните курсове на паритета на покупките и разпределението на националния доход. Прагът на достъпност се определя като 52% от средните разходи на домакинството.

Следващият доклад за състоянието на продоволствената сигурност и изхранването в света ще бъде пуснат през юли 2023 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html