понеделник, 29 април 2024 г.

Правим пътна карта за съвместни инвестиции със Саудитска Арабия

Файсал Ал-Ибрахим и Христо Алексиев.
Снимка: МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА

България и Саудитска Арабия ще подготвят пътна карта за съвместни инвестиции. Това се договориха на среща днес служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, служебният министър на иновациите Александър Пулев и министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим, съобщиха от транспортното ведомство.

Документът ще бъде обсъден на съвместно заседание на експерти от двете страни. Възможностите за инвестиции в енергетика, базирана на „зелен“ водород, автомобилната индустрия и минното дело, бяха трите области, представени от българските министри на министър Ал-Ибрахим и делегацията, която той оглавява за посещението си в София.

Христо Алексиев съобщи, че България разработва водородна пътна карта, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности. „Очакваме становището на Европейската комисия по подготвена стратегия за развитие на въглеродна икономика“, посочи вицепремиерът. Разработва се и проект за Водородна долина у нас, като страната ни се стреми да бъде един от лидерите в глобален мащаб.

По време на срещата министър Пулев посочи, че има възможности за партньорство и инвестиции в автомобилния сектор, високотехнологични компании и въглеродно неутрални индустриални зони. Той подчерта, че автомобилостроенето е най-бързо растящият сектор в икономиката ни заедно с технологичния бранш.

В рамките на разговора вицепремиерът подчерта, че логистичните вериги се променят в резултат на продължаващата вече година война в Украйна. „България е на кръстопът не само в направлението от Азия до Европа. В сътрудничество с Гърция развиваме и оста Север – Юг“, каза още той.

Христо Алексиев и Файсал Ал-Ибрахим изразиха общо мнение, че откриването на директна въздушна линия между София и Рияд през април е много добър знак за партньорството между двете страни.

На 22 февруари служебното правителство прие решение за одобряване на проект на Споразумение между правителството на България и правителството на Кралство Саудитска Арабия за създаване на Смесен комитет за прилагане на Генералното споразумение за сътрудничество между двете правителства, като основа за водене на преговори. Очакваните резултати от създаването и функционирането на Смесения комитет са разширяване на икономическите връзки с Кралство Саудитска Арабия, създаване на предпоставки за увеличаване на българския износ и реализирането на конкретни проекти във всички области от взаимен интерес. На свое заседание на 21 февруари правителството на Саудитска Арабия също одобри споразумението за създаване на Смесен комитет между Саудитска Арабия и България, съобщи Саудитската агенция по печата (SPA).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html