понеделник, 29 април 2024 г.

В Румъния е първата визита зад граница на новия премиер на Молдова

Дорин Речан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Румъния е първата визита зад граница на новия премиер на Молдова Дорин Речан, съобщава Аджерпрес, цитирана от БНР.

Президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис го прие в двореца Котрочени. По време на срещата Йоханис е поздравил Речан за избирането му на новия пост и е говорил за задълбочения и постоянен диалог на политическо ниво относно напредъка на двустранния дневен ред и европейския път на Молдова.

Президентът Йоханис подчерта необходимостта от създаване на необходимите условия за привличане на румънски инвестиции и подобряване на бизнес средата в енергетиката, селското стопанство, транспорта и взаимосвързаността, здравеопазването и образованието. Държавният глава изтъкна многостранната помощ, която Румъния оказва на Молдова, включително за управлението на кризисните ситуации, пред които е изправена. Бяха обсъдени и конкретни начини за приоритизиране и диверсифициране на тази помощ.

Министър-председателят Дорин Речан благодари на Букурещ за последователната и бърза подкрепа. Той изрази благодарността си за пряката бюджетна помощ, както и за постоянната подкрепа за европейския курс на Молдова.

Президентът Йоханис отново потвърди ангажимента на Румъния да оказва пълна подкрепа в процесите на трансформация, модернизация и осъществяване на реформи в духа на двустранното стратегическо партньорство за европейска интеграция на Република Молдова, основано на общността на езика, културата и историята.

Посещението на министър-председателя Дорин Речан в Букурещ е първото му официално пътуване в чужбина, откакто встъпи в длъжност като министър-председател на Република Молдова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html