неделя, 5 май 2024 г.

80 граждани на Афганистан са загинали при корабокрушението край Италия

Снимка: БГНЕС

Днес Афганистан потвърди, че 80 граждани на страната, включително жени и деца, са загинали при корабокрушението край южното крайбрежие на Италия в неделя, предаде ДПА.

В изявлението се потвърждава, че мигрантите са пътували от Турция до Италия с дървена лодка. Афганистанското външно министерство призова гражданите на страната да не поемат по пътя на нелегалната миграция.

Кабул поиска от Международния комитет на Червения кръст да помогне да бъдат открити и върнати в Афганистан телата на загиналите.

Откакто талибаните се върнаха на власт в страната през август 2021 г., все повече афганистанци емигрират в търсене на по-добър живот, най-вече по икономически причини и съображения за сигурност. Европа е крайната дестинация за по-голямата част от афганистанските мигранти, отбелязва ДПА.

Преди около десет дни българската полиция откри 18 афганистански мигранти мъртви, след като са се задушили, в изоставен камион.

Афганистан е все по-изолиран от Запада заради драконовската политика на управляващите талибани по отношение на жените, тяхното пренебрежение към правата на човека и отказа им да сформират представително правителство, посочва ДПА.

За тежката ситуация в страната допринасят десетилетията на война, безработицата, сушата и бедността.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html