понеделник, 6 май 2024 г.

САЩ призоваха Китай да признаят за произхода на Ковид-19, Пекин: Свързан е с науката

Снимка: Архив

Държавният департамент на САЩ не е стигнал до окончателно заключение, нито има консенсус относно произхода на пандемията от Covid-19, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Кърби каза това в отговор на журналистически въпрос относно публикации в медиите, че изтичане на информация от китайска лаборатория най-вероятно е причината за пандемията от ковид.

Wall Street Journal съобщи в неделя, че Министерството на енергетиката на Съединените щати е стигнало до заключението, че изтичане от китайска лаборатория е причинило пандемията и доклад за това наскоро беше представен на Белия дом и членовете на Конгреса.

Ревизираната оценка на американската агенция се основава на нови разузнавателни данни, докато Пекин твърдо отрече подобна оценка.

Китайското МВнР отговори, че произходът на глобалната пандемия е „свързан с науката и не трябва да бъде политизиран“.

Отношенията между Вашингтон и Пекин са напрегнати, след като САЩ свалиха предполагаем шпионски балон по-рано този месец.

Посланикът на САЩ в Китай Никълъс Бърнс заяви на събитие на Американската търговска камара в понеделник, че Китай трябва да бъде „по-честен за случилото се преди 3 години в Ухан с произхода на Covid-19 кризата“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html