сряда, 1 май 2024 г.

Финансовият министър на САЩ изненадващо посети Киев

Джанет Йелън (вдясно) посети Киев, където бе охранявана от украински войници. Снимка: Туитър

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посети Киев изненадващо в понеделник, за да потвърди отново подкрепата на Съединените щати за Украйна в борбата й срещу руската инвазия и да поощри американската икономическата помощ за страната, предаде Ройтерс.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и с други ключови правителствени служители само дни след първата годишнина от войната и дни, след като президента Джо Байдън също посети Украйна.

Йелън се срещна с премиера Денис Шмигал, но без представители на мезиите. Тя разговаря и със Зеленски.

Докато говори пред репортери на фона на чували с пясък заедно с украинския премиер, Йелън повтори позицията на Вашингтон: „Америка ще бъде с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Тя също така видя повреден руски танк, положи цветя на мемориал на загиналите украински защитници и посети училище 168-мо училище в Киев, където учителите и другият персонал всъщност получават заплати от американската финансова помощ. Украйна зависи от чуждестранна помощ не само за оборудване на армията, но и за поддържане на нормалното функциониране на държавата, например, за да могат училищата да продължат да работят. За текущата година тези нужди се оценяват на между 40 и 57 млрд. долара, пише Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html